Italská pizza. Pochoutka, kterou musÃte prostÄ› ochutnat, pokud budete v Itálii. Ale vÃte, že vÅ¡echny pizzy v Itálii nejsou stejné? PrávÄ› naopak. DÄ›là se na nÄ›kolik typů. Můžete si vybrat tedy pÅ™esnÄ› takovou, jakou máte rádi. AÅ¥ už máte rádi pizzu s tlustými okraji, s tenkými, mÄ›kÄÃ, kÅ™upavou…vybere si každý.
NejÄastÄ›ji se pizza dÄ›là na dva základnà tipy. ŘÃmská pizza a neapolská pizza. Nenà jasné, která tu byla prvnÃ. Historie pizzy totiž sahá hodnÄ›, hodnÄ› do minulosti.
ŘÃmská pizza je charakteristická svým drobivým tÄ›stem. Je to ta nejslavnÄ›jÅ¡Ã pizza v celé Itálii. Jejà kÅ™upavost polahodà vaÅ¡emu jazyku. TÄ›sto je tenké a kÅ™upavé, okraje velmi tenké. TÄ›sto na pizzový základ se vyrábà z hladké pÅ¡eniÄné mouky, vody, droždÃ, soli a samozÅ™ejmÄ› nepostradatelného olivového oleje. Kulatého tvaru a tenké vrstvy tÄ›sta se dosáhne pomocà váleÄku. PeÄe se déle než neapolská pizza, aby se v troubÄ› vysuÅ¡ila a dosáhlo se tÞené kÅ™upavosti.
Na Å™Ãmskou pizzu už si poté můžete dát, co uznáte za vhodné. SamozÅ™ejmÄ›, nejznámÄ›jÅ¡Ãm základem je rajÄatová omáÄka. Na ni si Italové rádi dávajà mozzarellu, rajÄata, bazalku, různé druhy sýru, Å¡unku a podobnÄ›.
A co tedy neapolská pizza? ZatÃmco v Itálii je nejznámÄ›jÅ¡Ã pizza Å™Ãmská, ve svÄ›tÄ› je naopak nejpopulárnÄ›jÅ¡Ã právÄ› pizza neapolská.
Na rozdÃl od Å™Ãmské pizzy, je tÄ›sto neapolské pizzy mÄ›kké. Kůrka je vysoká a mÄ›kká. TÄ›sto se vyrábà ze stejných ingrediencÃ, jako Å™Ãmská, ale neobsahuje žádný tuk, takže žádný olej Äi nÄ›co podobného. PeÄe se významnÄ› kratÅ¡Ã dobu než Å™Ãmská pizza.
NejznámÄ›jÅ¡Ãm druhem neapolské pizzy je Margherita a Marinara. Margheritu tvořà rajÄatová omáÄka, Äerstvá rajÄata, mozzarella a bazalka. Marinaru tvořà rajÄatová omáÄka, Äesnek, oregano o olivový olej. Jedná se o jednoduché pizzy, které jsou ale vynikajÃcÃ, a neurazà žádného milovnÃka této italské pochoutky.